CAPERCAILLIE CROATIA
NOVOSTI - Udruga "Tetrijeb"

Predstavljamo Vam Udrugu za zaštitu životinja "Tetrijeb" uz mogućnost foto lova na Tetrijeba gluhana.

Udruga za zaštitu životinja "Tetrijeb" osnovana je 19. siječnja 2012. godine. Donosimo Vam razna gostovanja u medijima, u kojima želimo senzibilizirati širu javnost na revitalizaciju Tetrijeba gluhana na autohtonom staništu Gorskoga kotara. Predstavljamo program i projekte revitalizacije tetrijeba gluhana, kao i videozapise iz uzgoja.

NOVOSTI

Tetrijeb gluhan u Hrvatskoj nije lovna divljač

25.09.2019.

Srednjeeuropski uzgojni centar »Tetrijeb gluhan« u Gorskom kotaru na Farjevom lazu pokraj Tršća izrađen je 2019.godine, dimenzije 72m x 72m x 4-8m visine.

Povratak tetrijeba

27.07.2019.

Dana 27.07.2019. otvoren je Srednjeeuropski uzgojni centar Tetrijeb gluhan u Gorskom kotaru na Farjevom Lazu. Projekt vrijedan 800.000,00EUR, koji je financiran bez EU projekata i kredita u bankama, uz pomoć mnogobrojnih donatora od koji treba navesti: Primorsko-goransku županiju, Hrvatski lovački savez, Lovački savez Primorsko-goranske županije, Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske šume i mnogi drugi. Otvorio ga je župan PGŽ g.Zlatko Komadina i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza general Đuro Dečak. Volijera dimenzija 72m x 72m x 4-8m visine nalazi se na autohtonom povijesnom pjevalištu tetrijeba gluhana na 1000 m nadmorske visine, okružena prirodnom izvorskom vodom, gdje se i danas može naići na tetrijeba gluhana u prirodi.

Na tom mjestu gdje se danas nalazi volijera, veleposjednik čabarskog kraja Kalman Ghyczy (1878.-1954.) napravio je svoj ljetnikovac, koji je do temelja porušen tijekom drugog svjetskog rata, gdje je pozivao goste u lov na tetrijeba gluhana. Na toj povijesnoj čestici nalaze se još danas temelji štale u kojoj su bili smješteni konji na kojima je lovio tetrijeba gluhana. Volijera u unutrašnjosti obiluje smrekom, jelom, bukvom, borom, javorom, glogom, jagodama, malinama i mravinjacima. Ugrađena je automatska hranilica i niska nadstrešnica, koja štiti ptice od kiše i snijega. U volijeri su napravljene proseke da ptice mogu nisko letjeti, budući je tetrijeb gluhan vrlo nespretna ptica u letu, na što djeluje i njegova težina. Volijera je napravljena da ptice mogu samostalno živjeti u prirodnom okruženju bez prisustva čovjeka uz videonadzor. Također je pogodna za foto lov, budući se nalazi na klancu, gdje se prilikom foto lova ne vide mreže, a niti hrana. U volijeri se nalazi trenutno šest mužjaka i sedam ženki.

Fiksna oplodnja

24.05.2019.

Nakon dva tjedna mnogobrojnih neuspješnih pokušaja, peterogodišnji mužjak uspio je oploditi trogodišnju tetrijebicu, koja se izvalila u Hrvatskoj 2016. godine.

Tetrijeb gluhan

15. lis 2018.

Izgradnja Srednjeeuropskog uzgojnog centra Tetrijeb gluhan (tetrao urogallus) u Gorskom kotaru na Farjevom Lazu pokraj Tršća na 1000 metara nadmorske visine, gdje se još i danas nalazi autohtono pjevalište Tetrijeba gluhana.

Poziranje tetrijebica

15.05.2017.

Snimka prikazuje uobičajne poze ženki, koje su spremne na parenje.

Razočarana tetrijebica

15.05.2017.

Uvidjevši da ne ulazi u parenje, budući je parenje na samom završetku, tetrijebica iako duplo manja od mužjaka odlučila se na fizički obračun, kojim nije uspjela isprovocirati mužjaka da je oplodi.

Zanimljivo ponašanje nedominantne ženke

15.05.2017.

Mužjak ne pokazuje dovoljno volje za oplodnju nedominantne tetrijebice, dok ga ona silno želi. To je primjer kada se mužjaku ne sviđa prenametljiva ženka.

UDRUGA TETRIJEB IVICA KRIŽ

28.12.2016.

Dr.sc. Ivica Križ opisuje uzroke, posljedice, rezultate, iskustva i danje smjernice Udruge za zaštitu životinja "Tetrijeb" gostujući u emisiji "KARIKA" na Sveučilišnoj televiziji.

Pilići tetrijeba gluhana

19.06.2016.

Na snimci su prikazani 23 dana stari pilići tetrijeba gluhana.

Gluhan dobio dom

2014. godina

Na snimci prva volijera u Prezidu izrađena 2014. godine dimenzije 3m širine x 10m dužine x 2m visine, podijeljena u tri boksa. Danas ova malena volijera služi za liječenje i istraživanje oboljelih ptica (karantena).