CAPERCAILLIE CROATIA
foto lov - Tetrijeb gluhan

FOTO LOV - Fotografiranje Tetrijeba gluhana

Pogledajte i odlučite se za fotografiranje tetrijeba gluhana. Snimanje i fotografiranje vrši se u promatračnici ili u ležećem stavu u blizini opservatorija. Za sve upite stojimo Vam na raspolaganju.

Promotivna cijena foto lova:

- slikanje isključivo za osobnu upotrebu bez autorskih prava 30,00EUR po osobi za max. 120 minuta fotografiranja;
- profesionalno slikanje sa autorskim pravom distribucije i prodaje slika 50,00EUR po osobi za max. 120 minuta fotografiranja;

Sve informacije možete dobiti na sljedeći e-mail: ivica.kriz7@gmail.com. U roku 24 sata primiti ćete odgovor.

IBAN: HR8924020063208105616
SWIFT/BIC: ESBCHR22
ERSTE & STEIERMÄRKISCHE BANK d.d.

Wildlife Photography Tours Capercaillie, Tetrao urogallus, tetrijeb

Srednjoeuropski uzgojni centar za tetrijeba gluhana

U širokim šumama zapadnih Dinarida još uvijek se nalaze pojedinačna staništa Tetrijeba gluhana (Tetrao urogallus).

U ovom zatvorenom šumskom kompleksu šuma jele, bukve i smreke postavljena je volijera Tetrijeba gluhana u Gorskom Kotoru u Hrvatskoj.

Izgrađena je 2019. godine, dimenzija 72 X 72 m, a visina varira od 5 do 8 m, budući se autohtono pjevalište nalazi u volijeri.

Velika volijera Tetrijeba gluhana čuva od predatora. Unutar velike volijere autohtono je prirodno okruženje Tetrijeba gluhana. U sredini je sklonište za Tetrijeba gluhana. Stalno je u volijerama 5 do 10 mužjaka i ženki Tetrijeba gluhana. Njihovu prehranu i zdravstveno stanje stalno prate stručnjaci Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Ova je volijera jedini srednjoeuropski edukacijski centar za Tetrijeba gluhana u ovom dijelu Europe.

Leži na južnoj strani šumskog obronka, tako da je veći dio dana puno svjetla. Asfaltna šumska cesta vodi do volijere.

Uvjeti foto lova

Prilikom dolaska na foto lov gost je dužan pridržavati se uputa vodiča. Posebno naglašavamo da je za vrijeme foto lova zabranjeno pušenje, galama i uznemiravanje Tetrijeba Gluhana i divljači. Dolazak na lokaciju foto lova dogovarate na licu mjesta sa vodičem. Vrijeme foto lova ograničeno je na 120 min / po osobi.

Tetrijeb Gluhan...

Pronađite sve informacije o ovoj iznimnoj vrsti ptice

Tetrijeb gluhan (Tetrao urogallus) je strogo zaštićena vrsta planinske ptice iz ledenoga doba. U Republici Hrvatskoj je strogo zaštićen od 2005. godine i nalazi se na popisu u Crvenoj knjizi ptica Hrvatske. Od ukupno 177 registriranih pjevališta u RH, danas ih je svega aktivno desetak. Mi jedini imamo foto lov u Hrvatskoj na Tetrijeba gluhana. Svadbeni pjev počinje od 15.03. i traje sve do lipnja, kada se počinju valiti pilići. Tetrijebica ostaje sa pilićima do rujna, kada se mužjaci odvajaju od ženki. Mužjak Tetrijeba može težiti do 5 kg i nespretan je u letu. Ženka teži do 2,5 kg i smeđkastocrne je boje. Hrane se četinjačom, ljeskom, bukvom, mravima, borovnicama, malinama, te raznovrsnim sjemenkama. Životni vijek im je do 15 godina.

FOTO LOV - fotografiranje tetrijeba gluhana

Osim uzgoja i praćenja Tetrijeba gluhana, volijera ima za cilj pružiti ovu misterioznu i plahu vrstu ljubiteljima ptica. Iz opservatorija se ove ptice mogu fotografirati ili snimati u svako doba. Fotografirano je i snimljeno iz promatračnice u vodoravnoj liniji. Ptice su aktivnije u proljetnim mjesecima (ožujak, travanj) i jesen (listopad). Ptice rado ostaju u skloništu pod smrekom i listopadnim stablima u blizini opservatorija. Često dolaze u otvoreni prostor u kojem ima dovoljno svjetla i dobrih uvjeta za fotografiranje. Ispred opservatorija na sjevernoj se strani mogu postaviti grane lješnjaka, bora i plodovi različitih vrsta kako bi se omogućilo pticama da dođu na pogodnije mjesto za fotografiranje. Također je moguće i snimanje u ležećem položaju. U isto vrijeme dobivate još bolje fotografije i snimane kadrove.

Mjesto: Naselje Prezid (5 km) nalazi se u blizini slovensko-hrvatske granice.

Pristup: Iz Rijeke (80 km), Ljubljane (85 km), Trsta (110 km) i Zagreba (160 km).

Organiziramo i smještaj sa prehranom u neposrednoj blizini (Tršće), NP Risnjak Crni lug.

Ostale atrakcije u blizini:

Promatranje i fotografiranje smeđeg medvjeda u obližnjem Loškom potoku, Loskoj dolini Slovenija.
- Poveznica
- Kontakt: np-risnjak@ri.t-com.hr

Jahanje u susjednom mjestu Tršće - poveznica

U mjestu Prezid nalaze se ostaci Rimskog Zida Limes koji je odvajalo zapadno od istočnog Rimskog carstva u 4.st.

Zanimljive lokacije u blizini:

Nacionalni park Risnjak, Otok Krk, Notranjski regionalni park (Cerkničko jezero, Špilja Križna jama), Snežnik, Poštanska špilja, Kočevsko, rijeka Kupa.